Een duurzame, straffe school

Wat is een duurzame, straffe school?

Het schoolteam, het MOS-team en het netwerk van de school proberen, samen met de leerlingen, van onze school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken.

Onze school zet steeds meer in op duurzaamheid. Zo hebben we al een tijdje een vaste fruitdag op woensdag en bieden we, in samenwerking met de ouderraad, dit jaar op vrijdag nog een extra stuk fruit aan. Dit fruit valt bij de leerlingen erg in de smaak.
Het is erg fijn om te zien dat onze leerlingen ook op andere dagen vaker fruit of groente meehebben naar school.

Daarnaast hebben we, als kraantjeswaterschool, al even onze drankjes vervangen door water. Je ziet in de gangen overal hervulbare flessen in alle kleuren van de regenboog en stimuleren we het drinken van kraantjeswater. Niet alleen is water erg gezond, de leerlingen drinken nu de hele dag door en vullen de hele tijd bij. Toch een enorme verbetering. We ondertekenden ook het “scholencharter drinKraantjeswater” waarmee we aantonen dat we ons hiervoor verder willen inzetten.

Ons kraantjeswater wordt regelmatig getest door de Watergroep om de kwaliteit te bewaken.
Het doel van ‘drinKraantjeswater’ is dan ook om jong en oud te overtuigen om water van de kraan te drinken.
Op onze speelplaats, onder het afdak aan de eetzaal zijn er twee kraantjes aanwezig waar onze kinderen zorgeloos water kunnen drinken, maar ook het water in de andere leidingen is perfect kraantjeswater.
Kraantjeswater is gezond, goedkoop en het meest milieuvriendelijke drankje dat er bestaat. Er komt geen verpakkingsafval of transport aan te pas en het is een product van topkwaliteit. Kraantjeswater wordt op meer dan 60 punten gecontroleerd en is daarmee zelfs het strengst gecontroleerde voedingsmiddel. De kraan opendraaien volstaat dus om fris en lekker drinkbaar water te hebben. En dat 24/24u, 7 dagen op 7!

Verder hebben we de flitscampagne gehad waarbij we de leerlingen beloonden wanneer ze hun fluo-hesje droegen. Elke leerling kreeg dit jaar, in samenwerking met de ouderraad, zelfs een nieuw hesje en er was opnieuw onze strapdag waarop jullie zoveel mogelijk zonder de wagen naar school probeerden te komen door te stappen of te trappen. Recent hielden we een tweede “dag op wieltjes”.

Hier zouden we graag, vanaf woensdag 30 mei 2018 nog een stapje verder in gaan. We willen van de woensdag een volledig duurzame dag maken. Dus niet alleen een fruitdag maar tevens een dag zonder wagen. Vanuit de overheid is woensdag al Samdag. Sam, de slang die op de verkeerspalen langs scholen staat.

Uiteraard beseffen we dat dit niet voor iedereen haalbaar is. Toch zijn we er van overtuigd dat dit opnieuw een kans kan zijn om duurzamer met onze wereld om te gaan, dat leerlingen zullen afspreken met elkaar om vaker samen met de fiets of step naar school te komen. Al dan niet met jullie begeleiding.
Hopelijk kunnen we ook nu weer rekenen op jullie enthousiasme en medewerking.